NIEUWS

Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk

De gezichten van YAF: 1

19-04-2017


Een stalen bruiloftsviering… Dat hebben Young Art Festival en Park Westerhout in Beverwijk dit jaar. Voor de elfde keer kunnen muziek- en kunstminnende bezoekers van alle leeftijden hun hart ophalen. De organisatie werkt al dertien jaar met hart en ziel aan dit ijzersterke en kleurrijke concept.

Niet vaker dan twee keer ben ik op Young Art Festival geweest, maar eigenlijk was één keer al voldoende om halsoverkop verliefd te worden op dit bijzondere feest. Want een feest, dat is het. Twee dagen muziek, dansende mensen, kunstprojecten waar monden van open gaan staan en nog meer ‘oh en ah momenten’. Een stukje aarde waar je voor heel even iemand anders kan zijn, weg van de dagelijkse sleur en de kille zakelijkheden. Young Art Festival is een paradijs in juli, iets waar Beverwijk trots op mag zijn.

‘Een weekend lang ontsnappen naar een soort tweede werkelijkheid.’

Vrij zijn, is een thema waar we met zijn allen mee bezig zijn. Vrij zijn om jezelf te zijn, of een volslagen onbekende. Twee dagen rondlopen, rennen, spelen, drinken en dansen met gelijkgestemden. Dat is een voorrecht, waar met zijn allen heel dankbaar gebruik van moeten maken! Ik denk ook dat een weekendfestival een soort ontsnapping kan zijn, ontsnappen naar een tweede werkelijkheid. Dit is iets waar ze bij Young Art Festival heel goed over nadenken, zowel in de aankleding als programmering.

‘Waar mooie bloemenmeisjes en zweterige rockmannen samenkomen.’

Dat ik voor het eerst op het festival kwam, was ik best verbaasd over de kwaliteit van de line-up. Voor niet zoveel entreegeld kon je losgaan bij bands en dj’s als Jett Rebel, John Coffey, Sektor & Subsequent en My Baby. En alles zag er zo mooi uit, van top tot teen aangekleed, helemaal niet ‘goedkoop’ zoals een niet-kenner misschien zou verwachten. Overdag met de stralende zon als hoogtepunt en honderden kleuren verweven met de omgeving, maar ook ’s avonds, wanneer alle bijzondere verlichting aansprong. Het meest bijzondere aan het festival is het publiek. Van uit de band springende kantoorbezetters tot vaders met dochters, van mooie bloemenmeisjes tot zweterige rockmannen. En alles daar tussenin, van alle leeftijden, en iedereen is gelukkig.

‘Feestend een steentje bijdragen aan kunst, cultuur en geluk.’

Veel van mijn vrienden en bekenden dragen een steentje bij aan Young Art Festival, of dat nou aan de achterkant, met een creatieve blik of achter de bar is. En dat is cool, een goede zaak, dat betekent namelijk dat de jeugd en jong volwassenen betrokken zijn bij kunst en cultuur in de regio! Na de uitverkochte editie van vorig jaar realiseerde ik me dat ik óók wil bijdragen aan zoiets bijzonders. We hebben nu nog precies drie maanden te gaan en dan barst het feest weer los, en ik draag dit jaar ook mijn steentje bij. En het voelt goed, want Young Art Festival rockt!
www.youngartfestival.nl

Born: Nieuwsblad de Kennemer, 19 april 2017 – Nicky Duin