NIEUWS

Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk

De gezichten van YAF: 2

3-05-2017


Young Art Festival en Park Westerhout zijn ook dit jaar weer een natuurlijk koppel. Voor de elfde keer kunnen muziek- en kunstminnende bezoekers van alle leeftijden hun hart ophalen. De organisatie werkt al dertien jaar met hart en ziel aan dit ijzersterke en kleurrijke concept op het historische landgoed in Beverwijk.

De Koning is vijftig geworden vorige week en in het hele land hebben we zijn verjaardag uitbundig gevierd. Terwijl het oranjegevoel nog na gonst in het Koninkrijk der Nederlanden staat Bevrijdingsdag alweer voor de deur. Want op vrijdag 5 mei vieren we met zijn allen, al 72 jaar lang, dat Nederland vrij is van Duitse bezetting. We kijken er steeds meer naar uit en tegenwoordig staat ook op deze dag, net als tijdens Koningsdag, weer heel het land op zijn kop.

Ik sprak op de verjaardag van de Koning een Engelse feesttoerist. Hij gaf aan zo verbaasd te zijn over de Hollandse vriendelijkheid en kleurrijkheid, maar vooral over ons open-minded en niet-te- missen feestgedrag. “You Dutch people are crazy!” En dat is misschien ook iets om verbaasd over te zijn, of trots op te zijn. Want we zijn inderdaad een beetje gek hier in dit kleine landje, en we zijn zeker groots in feestvieren. We gaan voortdurend feestvierend en vooruitkijkend het jaar door. Vooruitkijkend naar de volgende viering van een historisch feit, of van een toekomstig feit…

Over historische en toekomstige feiten gesproken

In mijn vorige column schreef ik over het aanstaande, stalen huwelijk van Young Art Festival en Park Westerhout op 21 en 22 juli. Al elf jaar een zomerse verbintenis, elf gelukzalige jaren tussen een landgoed en natuur-liefhebbende feestmakers. Hoe komt dit? Wat is het bijzondere aan Park Westerhout in Beverwijk? Het landgoed van zestien hectare stamt uit 1726 maar is pas sinds 1965 voor publiek toegankelijk, daarvoor heeft het verschillende welvarende eigenaren gehad. De statige bomen, hoog en vol, bieden een veilig schild, een afscherming van de buitenwereld. De verschillende kleine veldjes worden altijd gezellig en thematisch ingericht. Er stroomt een duinbeek en de kleuren van de velen planten en bloemen zijn onmiskenbaar.

Terwijl ik informatie over het park opzoek en doorlees, valt mijn oog op het – voor mij volslagen onbekende – woord ‘stinsenflora’. Het blijkt een verzamelnaam voor vele verschillende – wel bekende – sierplanten met opvallende bloemen. Bloeiend in de lente en zomer, aangeplant maar verwilderd groeiend, binnen en buiten de perken van adellijke gebouwen. En ik denk meteen aan de Young Art Festivalbezoeker, en ik denk “dit is het”! Dit is waarom Park Westerhout zo bijzonder is, dit is waarom de beleving daar zo uniek aanvoelt. We zijn allemaal een soort sierplanten, seizoensgebonden, mooi en opvallend op onze eigen manier… Steeds weer groeiend en opbloeiend en soms een beetje verwilderd buiten de perken, feestend en dansend op zoek naar ons eigen plekje.

Nicky Duin