NIEUWS

Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk

De gezichten van YAF: 3

17-05-2017


Young Art Festival en Park Westerhout zijn ook dit jaar weer een artistiek koppel. Voor de elfde keer kunnen kunstminnende en muziek liefhebbende bezoekers hun hart ophalen. De organisatie werkt ieder jaar weer met hart en ziel aan dit ijzersterke en creatieve concept waarbij jong en oud in contact wordt gebracht met kunst.

Het is prachtig mooi zomerweer als ik deze column aan het schrijven ben. Ik denk aan het Young Art Festival waar ik al weken aan denk en de zomerse dagen waarin dat plaatsvindt. Twee jaar geleden was het zoals vandaag, een stralende zon aan de hemel… Plakkerige t-shirts tijdens de opbouw…. Dat jaar stond ik met de rollende keuken van SOEP&ZO op het festival. Twee dagen hete soep verkopen in een caravan waar de temperatuur ongeveer zoals de soep was. Twee hele gezellige hete dagen, op een veld met een sprookjesachtig thema: Alice in Wonderland! Uiteraard hadden wij als ware Disneyfans ons uiterste best gedaan om er tussen te passen qua creativiteit.

Artistiekerig

Maar creativiteit op een thema is eigenlijk best simpel… Je gooit ergens een thematisch sausje overheen en het wordt ‘toch wel leuk’. Bij een thema kan iedereen vooraf al ongeveer invullen wat er staat en hoe het eruit ziet want je hebt er een bepaald beeld bij. Daarmee ga je dus aan de creativiteit van mensen voorbij. En dat vinden ze bij Young Art Festival ook. Daarom is er sinds 2016 niet meer één centraal thema, maar wordt er een enorme berg aandacht gericht op de artistieke kwaliteit. Samen werken aan het verhogen van het creatieve niveau. En dan niet van buitenaardse proporties, nee, van een dergelijk niveau dat iedereen er van kan genieten. Jij, ik, de buurvrouw en de burgemeester, maar vooral de mede-kunstenaar. Het festival, de aankleding en de programmering moeten interessant genoeg zijn voor kunstenaars van heinde en verre.

Hufterproof

Er is een verschil tussen kunst en deco. Deco kan best kunst zijn en kunst kan je gebruiken als deco maar de standaard festivaldeco is absoluut geen kunst. Een dunne scheidingslijn waarop gewerkt moet worden. Een object mag niet fragiel zijn, het moet hufterproof zijn want er komt nogal wat volk omheen staan (of op zitten). En waterproof, want ook al is het zomers en zonnig, het blijft Nederland… Een uitdaging waar vele knappe koppen in de aanloop naar het festival over nadenken.

Plannen op stapel

Young Art Festival is bijzonder, er zijn niet heel veel vergelijkbare concepten. Het draait om het verbinden van jongeren, maar ook kinderen en ouderen, met kunst. Het menselijke verbinden met het onmenselijke. En ieder mens is welkom om mee te werken aan de artistieke invulling. Dit is vooral regionaal georiënteerd maar er werken ook creatievelingen uit andere windstreken mee. De kunstzinnige plannen stapelen zich inmiddels op en het is spannend welke van deze plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Een groot deel, dat is zeker! Nieuwe plannen van nieuwkomers maar ook gave plannen van vaste gasten zoals het Uitvindersgilde, Hermanders, Spatzuiver en Wha-yo. Samen gaan ze de uitdaging aan om het festival naar een nog hoger artistiek level te tillen!

Nicky Duin & Pam Toonen