NIEUWS

Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk

De gezichten van YAF: 4

31-05-2017


Young Art Festival en Park Westerhout zijn ook dit jaar weer een duurzaam koppel. Voor de elfde keer kunnen kunstminnende en muziek liefhebbende bezoekers hun hart ophalen. De organisatie werkt ieder jaar weer met hart en ziel aan dit ijzersterke en bestendige concept.

Hoe goed zijn we nou eigenlijk bezig? Een vraag die de gemoederen bezighoudt, in de wereld in het algemeen maar ook in de continu groeiende feest- en festivalwereld. Hoe kunnen we blijvend zijn, vooruitstrevend goed bezig zijn, op een goede, gezonde en duurzame manier? Het ene na het andere duurzaam-achtige initiatief popt op, handig gericht op de festivalbezoeker of populair op het milieu. Maar kan een evenement wel duurzaam werken, zijn de enorme festivalproducties van tegenwoordig niet bij voorbaat al gewoon ontzettend niet-duurzaam?

Geschikt om te duren

In mijn ogen is het antwoord op beide vragen ja… Ja, een festival is in eerste instantie een aanslag op veel dingen; op het milieu met een berg afval en een berg energieverbruik, op de portemonnee en in sommige gevallen op de gezondheid. Maar een festival kan zeker duurzaam werken en streven naar een productie die minder belastend is. Denk aan Young Art Festival waar we gebruik maken van hergebruik, werken met veel natuurlijke of gerecyclede materialen en energie steken in het opwekken van eigen energie! Al die nieuwe, op-poppende initiatieven op evenementen streven hetzelfde goede doel na. En met alle meerdaagse festivals die er tegenwoordig zijn, blijven we volledig in lijn met de oorspronkelijke betekenis van het woord duurzaam: geschikt om te duren.

Get your refill

Hergebruik en afvalbeperking is vaak het eerste waar veel mensen aan denken bij duurzaamheid. Dit op zich is een goed na te streven doel: laten we samen lekker minder troep maken… Op Young Art Festival is dit één van de initiatieven. Hier krijgen bezoekers een mooie hardplastic beker om hun verkoelende drankje, deze kost eenmalig een klein beetje extra en wordt vervolgens hergebruikt. Ga je naar huis? Dan lever je hem in en krijg je dat beetje extra weer terug, of je houdt de beker als aandenken, leuk voor in de servieskast. Either way, het zorgt ervoor dat we geen bergen troep hebben om te verwerken en het terrein verandert op deze manier niet in een Mount Everest van plastic die we na afloop nog even moeten beklimmen. Duurzaam. Punt.

Duur jij of duur ik

Het leven is vergankelijk. Ha, niet zo duurzaam dus. We zijn met zijn allen namelijk niet blijvend (als het goed is) en de aarde is dat vooralsnog wel. Laten we dus vooral streven naar een gezond blijvende aarde. Laten we samen zo veel en zo vaak mogelijk duurzaam feesten omdat we zelf niet zo duurzaam zijn. Dat gezegd hebbende denk ik dat wij – ik spreek hier tegen de meerderjarige, geen ‘bob’ zijnde festivalbezoekers – op 21 en 22 juli gerust nog een berg biertjes kunnen laten refillen.

Want het leven is geschikt om te duren zolang het duurt…

Nicky Duin