NIEUWS

Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk

De gezichten van YAF: 5

14-06-2017


Young Art Festival en Park Westerhout zijn ook dit jaar weer een interactief koppel. Voor de elfde keer kunnen kunstminnende en muziek liefhebbende bezoekers hun hart ophalen. De organisatie werkt ieder jaar weer met hart en ziel aan dit ijzersterke en baanbrekende concept.

Interactie, het is naast ‘innovatie’ een van de meest gebruikte kantoortermen van de afgelopen jaren. “We moeten meer interactie stimuleren… overal…en innoveren, op het gebied van interactie…” Maar niet alleen binnen de hokjes van de kantoortuinen, ook buiten de hokjes wordt gekleurd. Op feesten en festivals duikt het ene na het andere interactieve project op, sommige geniaal, andere vooral vermoeiend. Young Art Festival is misschien wel één van de voorlopers op het gebied van interactie. Want, is dit niet de plek waar ontzettend geïnnoveerd wordt door interactief te zijn?

In de lijn van ‘aan de lijn’

Lekker gymmen op je gympies, aerobiccen in je Aussie en sit-ups doen met je zondagse hoofd. Op verschillende dance-events in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld. Dat je dan op de zware zondag nog eens even gedrild wordt, terwijl de meesten al drie dagen wakker zijn en leven op een goed glas gemeentepils. Laat staan dat we gaan tellen hoeveel stappen je gezet hebt in het weekend, en dat je dan ook nog gaat steppen, om even goed ‘aan de lijn’ te zijn. Ik vind het persoonlijk allemaal een beetje overdreven in de hype van het ‘gezond doen’, maar, het is vermakelijk en houdt je van de zogenoemde straat als het andere feestgedruis is gepauzeerd. Young art Festival denkt een stapje verder, laten we bewegen én duurzame dingen doen, de Boomtrainer was zo’n ingenieus ontwerp. Uiteraard komen we ook dit jaar weer voor verantwoorde verrassingen te staan!

Kunsten, feesten, maken

Zoals bij veel festivals duidelijk wordt, is dat mensen graag ergens hun stempel op plakken, een herinnering meenemen of achterlaten. Dit komt naar voren in de creatieve tentjes, tafeltjes en gedoetjes die je overal ziet oppoppen. Glittermeisjes die mandala’s met je maken, mannen worden verleid om te stuntelen met ‘house’ liefdesbrieven en de fotowaardige verkleedkleren vliegen over de area’s… Nu denk ik dat dit goed werkt doordat de zon schijnt, het drankje lekker smaakt en de sfeer in algehele zin vlinderachtig is, maar is het creatief of is het gemaakt?

Creatief is het op Park Westerhout. Young Art Festival is het kleurrijke feest van de kunsten, het goedlachse weekend van cultuur, goede muziek en lekker eten. Wat anders kan de organisatie doen dan zorgen voor interactie op elk aspect? Schrijven met schrijvers, dichten met dichters, samen toneelspelen, dansen, sporten, elkaar versieren, graffiti spuiten… Ergens jouw herinnering achterlaten… Een weekend Young Art Festival voelt als een weekend weg, gaf ik in de eerste column al aan. Een weekend iemand anders zijn, of juist jezelf. Laat dat nou net een poëet zijn, een acrobaat én een straatartiest!

Nicky Duin