NIEUWS

Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk

De gezichten van YAF: 6

2-07-2017


Young Art Festival en Park Westerhout zijn ook dit jaar weer een eensgezind koppel. Voor de elfde keer kunnen kunstminnende en muziek liefhebbende bezoekers hun hart ophalen. De Young Art Familie werkt ieder jaar weer met hart en ziel aan dit ijzersterke, creatieve concept.

Vrolijk word je er van, de sfeer die om het hele Young Art Festival heen hangt. De aanblik van tijd en moeite investerende vrijwilligers, jonge honden, rookies, creatievelingen en kunstzinnigen, muziekmakers en muziek luisteraars, onmisbare sponsoren en een sterk management. Het doet goed om in zo’n team te werken, te vieren, want daar gaan we allemaal lekker op – het leven vieren.

Niets te vieren?

Dat besef, dat we het leven moeten vieren dus, raakte me vorige week keihard. Het besef dat je moet genieten van elke minuut dat er iets te genieten valt. Ook in onmogelijke situaties. Ja, we zijn allemaal wel eens boos, chagrijnig en ‘niet te genieten’… Deal with the situation, kijk verder, en geniet. Want voor je het weet, zijn de minuten verstreken. Vorige week heb ik een zegening bijgewoond, de allerliefste oma die er bestaat werd ‘bediend’ en de pastoor zei: geniet ervan. Nadat de woede om deze opmerking en de frustratie om de onmogelijke situatie weggeëbd waren… genoten we…

Vragen naar de onbekende weg

Ik vroeg me af wat mijn oma van Young Art Festival zou vinden. Ze is er nooit geweest en zal er nooit komen. Ze is een kunstenares, schilderde haar hele leven, houdt van de natuur en van dansen, van lekker eten en drinken, van vrienden en familie. Ik denk dat ze het geweldig zou hebben gevonden.

Maar ik kan het niet vragen, niet beschrijven, want er is bij haar geen herinnering. Met alle talen ter wereld kan ik nog niet overbrengen wat Young Art Festival is. Ik ga al sinds mijn 15e naar festivals, dat is ‘gewoon een beetje mijn ding’ en al die jaren vraagt mijn familie al “waarom?”. Dat gezwalk op die herrie, dat late thuiskomen – of niet – dat gedrink en gedoe. Wat voor mensen komen daar dan? Doe je voorzichtig? Negatieve beelden vanuit de media worden snel overgenomen. Mijn verhalen achteraf zijn voor hen slechts woorden, herinneringen in mijn hoofd zijn fictie voor de aanhoorder. Laat staan wanneer de oren behoren aan iemand die 80 jaar geleden geboren is.

Schilderachtige herinneringen

In die 80 jaar zijn er heel veel herinneringen gemaakt. Veel daarvan zijn met ons gedeeld, andere hield ze voor zichzelf. Wat zou het gaaf geweest zijn als een van die herinneringen een festival was, een evenement zoals Young Art Festival waar ik zo mee bezig ben. Twee dagen vieren we dat alles samenkomt, waar jong en oud welkom zijn, waar een hecht team als één grote familie ontzettend hard samenwerkt aan het maken van herinneringen.

Ik denk dat mijn oma een keiharde feestganger had geweest… Ze is een avonturier, een muziekliefhebster en boekenverslindster, een liefdevolle gezinsvrouw, geleerd, ontzettend creatief en altijd in voor een theetje en een taartje. Mijn oma is de bron van bijna alles wat ik wil uitdragen. De gedachte dat er binnenkort een einde komt aan haar herinneringen breekt mijn vierend hart. Maar vieren zullen we haar.

Nicky Duin