NIEUWS

Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk

COLUMN: Neus voor talent

27-06-2018


Darwin was een pionier, Galileo en Pavlov ook zeker, Grandmaster Flash met zijn draaitafels, Paul Elstak bedankt voor mijn gabberperiode, Fernando Cortez voor het meebrengen van cacaobonen en de Mesopotamiërs voor het ontdekken van bier… Ik wil Young Art Festival niet in één adem noemen met de grootsten der geschiedschrijving, maar wat scheelt het. YAF is een pionier op het gebied van talent ontdekken. En dat mag best eens genoemd worden, vind ik…

De organisatoren en programmeurs van Young Art Festival zetten ieder jaar, sinds 2004, namelijk dé opkomende talenten in muziekland op het podium. We denken aan Jett Rebel, My Baby, De Wolff, Sue The Night, John Coffee, Skip&Die, Chef’s Special en zelfs De Jeugd van Tegenwoordig. Stuk voor stuk namen die na hun plekje in de line-up van YAF een prachtige toekomst tegemoet gingen. Nu ik dit jaar voor het tweede jaar onderdeel ben van de festivalfamilie, valt het me op. Het ontbreekt de creatieve toppers aan ego, dat is mooi, maar we hoeven niet onnodig bescheiden te zijn.

Een pionier op het gebied van muziekmakers ontdekken, dat zijn de knappe koppen achter Young Art Festival. Ze hebben een neus voor talent. Het is ongelofelijk maar het lukt ieder jaar weer om die namen te boeken die hét gaan worden. Eigenlijk al in de aanloop naar het festival; EP’s worden gereleased, tv-shows bezocht en krantenkoppen gehaald. Men is instant fan.
En nog mooier… Dit geldt niet alleen voor muziek, ook artistiek is dit relatief kleinschalige festival het neusje van de zalm. De namen die kunst, theater en andere bijzondere taferelen opleveren voor YAF, doen dat ook voor grote festivals als Mysteryland, Defqon1, Wildeburg, Solar en Into the Woods. Om maar wat te noemen.

We mogen ons op de borst kloppen en we mogen het van de daken schreeuwen. Het Beverwijkse Young Art Festival is een pionier!

-Nicky Duin