PROGRAMMA 2018


Young Art Festival
20 & 21 juli 2018
Park Westerhout Beverwijk
Meer weten?

Vrijdag 20 juli 2018
23:00 - 23:59
Mainstage

Caïro Liberation Front

“Yalla!” Het Caïro Liberation Front (afgekort CLF) is het eclectische muzikale vaartuig van producers Joep Schmitz en Yannick Verhoeven. Het begon als een impulsieve samenwerking tussen twee geeky, een beetje naïve, Nederlandse toegewijden aan de Egyptische Electro-Chaabi muziek, maar groeide uit tot een aanstekelijke, muzikale uitwisseling tussen artiesten uit het Midden-Oosten en West-Europa. De live-shows van dit opzienbarende duo zijn te gek, een verbijsterende muzikale ontdekkingsreis waar niemand op stil kan blijven staan.

Het Caïro Liberation Front ontstond nadat het duo beelden van Caïro-based keyboard virtuoos Islam Chipsy te zien kreeg. Ze werden op dezelfde krankzinnige, levensveranderende manier getriggerd door deze Electro-Chaabi muziek als toen ze voor het eerst rockmuziek ontdekten! In veel opzichten voelde het als een openbaring en revolutie. Electro-Chaabi is niet alleen opwindende, aanstekelijke en originele muziek, de twee producers zien het als hun roeping het woord te verspreiden! In een uitbarsting van enthousiasme verzamelden Schmitz en Verhoeven tracks en creëerden ze mixtapes om de muziekstijl in Europa te promoten.

Sinds het ontstaan van CLF zorgen hun opzwepende DJ-sets en eigengereide punkrock-ethos voor wereldwijde erkenning. Voor het eerste eigen album namen zowel Schmitz als Verhoeven een meer behind-the-scenes opzichtersrol aan waarin ze samenwerkingen zoeken en aangaan met bijvoorbeeld rap pioniers 'Sadat & Fifty' it Caïro, Iraaks/Nederlandse vocalist Meis (aka 'Bagdaddy') en virtuoos 'Rizan Said', de Syrische toetsenist.

In hun eerste jaar publiceerden ze voor The Quietus, The Guardian en het Duitse radiostation WDR. De groep verscheen in publicaties in o.a. The New York Times, Afropop Worldwide en Okay Africa. De intense liveshows werden snel opgepikt en de mannen speelden opwindende sets op festivals als Dour, Pukkelpop, Best Kept Secret, Amsterdam Dance Event, Incubate en Fusion. CLF breidde hun verbluffende sets op een zeer organische manier uit, met nieuwe visuele effecten en een buikdans extravaganza. In de jaren die volgden, heroverwoog het duo zorgvuldig hoe ze de cutting-edge geluiden uit het Midden-Oosten over de wereld zouden verspreiden. Om dit ideaal te ondersteunen startten ze 'EURABIA', een zelf samengestelde club night met baanbrekende artiesten uit het hele Midden-Oosten (niet alleen Egypte). Denk aan namen als Rizan Said, Acid Arab, Islam Chipsy, Maurice Louca en Mehmet Aslan.

Na te zijn blootgesteld aan zoveel nieuwe visionaire muziek werden Verhoeven en Schmitz opnieuw getroffen door een schok. Het bleek dat hun liefde voor Electro-Chaabi slechts de basis was van hun eigen muzikale reis. Dit inspireerde ze om zelf muziek te componeren en te creëren, met alle originele ideeën om de EURABIA-visie in een album te vertalen. Het eerste resultaat is de EP 'Nymphaea Caerulea' (Höga Nord Rekords), een clash tussen CLF's schuine op het Midden-Oosten geïnspireerde sonics en de psychedelische jams van de in San Francisco gevestigde beatmaker 'AI Lover'.

Terug naar programma